> Badania > Wyniki pierwszych w Polsce badań dotyczących zależności między dietą a ryzykiem zachorowania na COVID-19

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 13.11.2024 r.

taksonstężenieprognoza

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 13.11.2024 r.

taksonstężenieprognoza

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Jakość powietrza

Wyniki pierwszych w Polsce badań dotyczących zależności między dietą a ryzykiem zachorowania na COVID-19

W styczniowym numerze „Nutrients” ukazały się wyniki badań dotyczące zależności między zachowaniami żywieniowymi, mikrobiotą jelitową a ryzykiem zachorowania na COVID-19 w grupie młodych, nieotyłych, zdrowych, niepalących, aktywnych fizycznie osób. O przebiegu badania i jego wynikach, pisze  szef zespołu badawczego, dr nauk o zdr. Paweł Jagielski, adiunkt w Zakładzie Badań nad Żywieniem i Lekami Instytutu Zdrowia Publicznego UJ CM.

Wiele składników pokarmowych odgrywa kluczową rolę we wspieraniu odpowiedzi immunologicznej organizmu. W tym aspekcie wskazuje się na szczególna rolę witaminy A, C, D, witamin z grupy B oraz cynku, żelaza, magnezu i selenu. Niewystarczające spożycie tych składników może prowadzić do osłabienia wielu aspektów zarówno odporności wrodzonej, jak i nabytej, a w konsekwencji może dochodzić do zwiększonej podatności na infekcje. Z drugiej strony prawidłowo zbilansowana dieta, dostarczająca odpowiednie ilości tych składników, może zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby, w tym choroby wirusowe.

Z badań przeprowadzonych przez wieloośrodkowy zespół badawczy ekspertów z zakresu dietetyki i analiz danych, okazało się, iż sposób żywienia młodych, zdrowych, nieotyłych, umiarkowanie aktywnych fizycznie osób które zachorowały na COVID-19 charakteryzował się licznymi niedoborami. Dotyczyło to spożycia wody, podaży białka roślinnego, błonnika, potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witamin: E, B1, B6 oraz folianów. Jednocześnie, osoby z prawidłowo zbilansowaną dietą i średnim dziennym spożyciem ponad 500 g warzyw i owoców oraz ponad 10 g orzechów, jak też odpowiednią ilością kasz, roślin strączkowych, cebuli, czosnku, płynów, miały o ponad 80% mniejszą szansę zachorowania na COVID-19 w porównaniu z osobami, których dieta nie była prawidłowo zbilansowana i które spożywały mniejsze ilości tych produktów.

PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE
WYBRANE SKŁADNIKI POKARMOWE I SUBSTANCJE BIOLOGICZNE CZYNNE WSPIERAJĄCE DZIAŁANIE UKŁADU IMMUNOLOGICZNEGO
warzywa i owoce (brokuły, kapusta, marchewka, pomidory, papryka, kalafior, cebula, czosnek, jabłka, pomarańcze, mandarynki, śliwki)witaminy antyoksydacyjne (witamina C, E, beta karoten), składniki mineralne (np. potas), błonnik pokarmowy, polifenole i flawonoidy
pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe, kasza gryczana)witaminy z grupy B, magnez, żelazo , cynk, błonnik pokarmowy, prebiotyki
orzechy (włoskie, laskowe, pekan)selen, magnez, cynk, witamina E, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), L-arginina
rośliny strączkowe (soczewica, fasola)białko roślinne, błonnik pokarmowy, prebiotyki, cynk, żelazo, witaminy z grupy B
fermentowane produkty mleczne (zsiadłe mleko, kefir, jogurt)probiotyki, wapń
drób i chude mięso, ryby, jajabiałko, kwasy omega-3, żelazo
cebula i czosnekzwiązki siarki, związki alkilowe
tran, ryby, suplementacja witaminą D od jesieni do wiosnywitamina D
zielona herbata, wody mineralne, soki warzywnewoda, wapń, magnez, polifenole
Produkty żywnościowe mające korzystny wpływ na działanie układu odpornościowego

Należy podkreślić, że, otrzymane przez nas wyniki mogą mieć szersze zastosowanie niż tylko w przypadku infekcji SARS-CoV-2. Układ odpornościowy człowieka jest stale narażony na wiele różnych patogenów, dlatego powyższe zalecenia żywieniowe mogą być także korzystne w przypadku zmniejszania ryzyka zachorowania na inne sezonowe infekcje wirusowe. Ponadto nie wiemy kiedy medycyna ostatecznie poradzi sobie z infekcją SARS-CoV- 2. Co więcej, w przyszłości także inne wirusy mogą wywołać nowe ogniska epidemiczne, stwarzając podobne zagrożenie zdrowotne. Dlatego tak ważne jest podkreślenie roli właściwego odżywiania dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Aktywność fizyczna i właściwa dieta zapewniająca podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych powinny stanowić podstawę utrzymania zdrowia. Dotyczy to także sytuacji, w których istnieje dostęp do szczepień lub skutecznej farmakoterapii, ponieważ osoby zaszczepione nadal są narażone na ryzyko zakażenia SARS-CoV-2 i rozwoju COVID-19.

Pamiętajmy zatem o tym, aby chodzić codziennie na spacery, nie zostawać w domach przed telewizorami, prawidłowo się odżywiać, wysypiać, odpoczywać po pracy, unikać stresu, śmiać się, nie palić papierosów i dbać o prawidłową masę ciała. To możemy zrobić wszyscy i do tego zachęcamy. To jest zdrowie publiczne.


Całość wyników badań dostępna jest w artykule: Jagielski, P.; Łuszczki, E.; Wnęk, D.; Micek, A.; Bolesławska, I.; Piórecka, B.; Kawalec, P., Associations of Nutritional Behavior and Gut Microbiota with the Risk of COVID-19 in Healthy Young Adults in Poland

  22 lutego 2022

Czy awans społeczny może zmniejszyć ryzyko sercowo-naczyniowe?

5 grudnia 2022

Ta niejednoznaczność dotyczy choćby szacowania całkowitego ryzyka wystąpienia...

Więcej »

Analiza twitterowej debaty o obowiązku szczepień na COVID-19

26 lipca 2022

Wysiłki Polski w walce z COVID-19 utrudnione były przez powszechność...

Więcej »

Zażywasz leki? Uważaj, co jesz: leki przeciwbólowe

15 grudnia 2021

Czy pożywienie może wpłynąć na efekt terapii przeciwbólowej? Jakie...

Więcej »

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 13.11.2024 r.

taksonstężenieprognoza

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 13.11.2024 r.

taksonstężenieprognoza

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Jakość powietrza

Uniwerytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka

© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
Uniwerytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka

© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka
© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
© UJ Collegium Medicum