> Publikacje > The Awareness of the Role of Commercial Determinants of Health and the Readiness to Accept Restrictions on Unhealthy Food Advertising in Polish Society
Kraków, na dzień: 23.04.2025 r.
takson | stężenie | prognoza |
---|---|---|
brzoza | ||
jesion | ||
alternaria | ||
cladosporium |
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
stężenie | |
---|---|
niskie | średnie |
wysokie | bardzo wysokie |
Kraków, na dzień: 23.04.2025 r.
takson | stężenie | prognoza |
---|---|---|
brzoza | ||
jesion | ||
alternaria | ||
cladosporium |
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
stężenie | |
---|---|
niskie | średnie |
wysokie | bardzo wysokie |
Komercyjne determinanty zdrowia to czynniki mające wpływ na zdrowie, które wynikają z dążenia do zysku. Problem niekorzystnych oddziaływań zdrowotnych produktów oferowanych przez różne gałęzie przemysłu został uznany przez międzynarodową społeczność zdrowia publicznego za jedno z największych wyzwań w XXI wieku. Celem badania była ocena świadomości znaczenia komercyjnych determinant zdrowia związanych z przemysłem wysoko przetworzonej żywności oraz akceptacji działań ograniczających ich oddziaływanie wśród dorosłych użytkowników Internetu w Polsce. W pracy analizowano także czynniki wpływające na te postawy. Okazało się, że co najmniej 50% respondentów było świadomych szkodliwych oddziaływań gałęzi przemysłu oferujących wysoko przetworzoną żywność, a także widziało związek pomiędzy występowaniem chorób cywilizacyjnych i reklamowaniem niezdrowej żywności. Uczestnicy badania byli bardziej skłonni zaakceptować ograniczenia w reklamowaniu produktów o niekorzystnym efekcie zdrowotnym niż wprowadzenie interwencji fiskalnych, takich jak podatek cukrowy. Wyższy poziom kompetencji żywieniowych i e‑zdrowotnych sprzyjał większej świadomości oddziaływań komercyjnych i akceptacji dla działań ograniczających ich efekt. Wyniki badania wydają się wskazywać na potrzebę kontynuacji działań uświadamiających społeczeństwu znaczenie wpływu dużych gałęzi przemysłu na zdrowie, a z drugiej strony odpowiedni dobór interwencji ograniczających oddziaływanie komercyjnych determinant zdrowia.
12 sierpnia 2024
Z prof. dr hab. Grażyną Jasieńską z Zakładu Zdrowia i Środowiska Instytutu...
30 stycznia 2024
AI w medycynie to otwarte wykłady poświęcone różnym aspektom...
3 kwietnia 2023
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia na rok 2021,...
Kraków, na dzień: 23.04.2025 r.
takson | stężenie | prognoza |
---|---|---|
brzoza | ||
jesion | ||
alternaria | ||
cladosporium |
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
stężenie | |
---|---|
niskie | średnie |
wysokie | bardzo wysokie |
Kraków, na dzień: 23.04.2025 r.
takson | stężenie | prognoza |
---|---|---|
brzoza | ||
jesion | ||
alternaria | ||
cladosporium |
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
stężenie | |
---|---|
niskie | średnie |
wysokie | bardzo wysokie |