> Publikacje > The Awareness of the Role of Commercial Determinants of Health and the Readiness to Accept Restrictions on Unhealthy Food Advertising in Polish Society

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 23.04.2025 r.

taksonstężenieprognoza
brzoza
jesion
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 23.04.2025 r.

taksonstężenieprognoza
brzoza
jesion
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Jakość powietrza

The Awareness of the Role of Commercial Determinants of Health and the Readiness to Accept Restrictions on Unhealthy Food Advertising in Polish Society

Komercyjne determinanty zdrowia to czynniki mające wpływ na zdrowie, które wynikają z dążenia do zysku. Problem niekorzystnych oddziaływań zdrowotnych produktów oferowanych przez różne gałęzie przemysłu został uznany przez międzynarodową społeczność zdrowia publicznego za jedno z największych wyzwań w XXI wieku. Celem badania była ocena świadomości znaczenia komercyjnych determinant zdrowia związanych z przemysłem wysoko przetworzonej żywności oraz akceptacji działań ograniczających ich oddziaływanie wśród dorosłych użytkowników Internetu w Polsce. W pracy analizowano także czynniki wpływające na te postawy. Okazało się, że co najmniej 50% respondentów było świadomych szkodliwych oddziaływań gałęzi przemysłu oferujących wysoko przetworzoną żywność, a także widziało związek pomiędzy występowaniem chorób cywilizacyjnych i reklamowaniem niezdrowej żywności. Uczestnicy badania byli bardziej skłonni zaakceptować ograniczenia w reklamowaniu produktów o niekorzystnym efekcie zdrowotnym niż wprowadzenie interwencji fiskalnych, takich jak podatek cukrowy. Wyższy poziom kompetencji żywieniowych i e‑zdrowotnych sprzyjał większej świadomości oddziaływań komercyjnych i akceptacji dla działań ograniczających ich efekt. Wyniki badania wydają się wskazywać na potrzebę kontynuacji działań uświadamiających społeczeństwu znaczenie wpływu dużych gałęzi przemysłu na zdrowie, a z drugiej strony odpowiedni dobór interwencji ograniczających oddziaływanie komercyjnych determinant zdrowia.

  3 listopada 2023

Rowerem po zdrowie

12 sierpnia 2024

Z prof. dr hab. Grażyną Jasieńską z Zakładu Zdrowia i Środowiska Instytutu...

Więcej »

Sztuczna inteligencja w medycynie

30 stycznia 2024

AI w medycynie to otwarte wykłady poświęcone różnym aspektom...

Więcej »

Dystymia. Uśmiechnięta twarz depresji

3 kwietnia 2023

Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia na rok 2021,...

Więcej »

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 23.04.2025 r.

taksonstężenieprognoza
brzoza
jesion
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 23.04.2025 r.

taksonstężenieprognoza
brzoza
jesion
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Jakość powietrza

Uniwerytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka

© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
Uniwerytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka

© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka
© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
© UJ Collegium Medicum