> Publikacje > Impact of High-Sucrose Diet on the mRNA Levels for Elongases and Desaturases and Estimated Protein Activity in Rat Adipose Tissue.

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 04.06.2025 r.

taksonstężenieprognoza
sosna
trawy
żyto
babka
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 04.06.2025 r.

taksonstężenieprognoza
sosna
trawy
żyto
babka
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Jakość powietrza

Impact of High-Sucrose Diet on the mRNA Levels for Elongases and Desaturases and Estimated Protein Activity in Rat Adipose Tissue.

Struktura kwasów tłuszczowych (KT) w tkance tłuszczowej jest modyfikowana przez elongazy i desaturazy KT. Enzymy te katalizują reakcje wydłużania łańcucha węglowego (elongacja) oraz wprowadzania podwójnego wiązania (desaturacja). Ekspresja tych enzymów jest regulowana przede wszystkim na poziomie transkrypcji, przez składniki odżywcze, hormony i ksenobiotyki. Celem badań było określenie wpływu diety wysokowęglowodanowej na poziom mRNA dla wybranych elongaz (Elovl2, Elovl5, Elovl6) oraz desaturaz (Fads1, Fads2, Scd) z wykorzystaniem półilościowej techniki RT-PCR. Ponadto oznaczono profil KT (metodą chromatografii gazowej), który pośrednio posłużył do oszacowania aktywności badanych enzymów (wskaźnik produkt/substrat). W grupie żywionej dietą wysokowęglowodanową wykazano wyższy poziom mRNA dla Elovl5Elovl6 oraz wyższą aktywność tych enzymów, natomiast niższy poziom transkryptów dla Fads2 i niższą aktywność tej desaturazy w porównaniu do grupy kontrolnej. Dla SCD stwierdzono wyższy względny poziom mRNA, ale niższą aktywność tego enzymu. W przeprowadzonych badaniach wykazano mniejszą zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (monounsaturated fatty acids – MUFA) w tkance tłuszczowej w grupie badanej w porównaniu do grupy kontrolnej. Zmianę tą można powiązać przede wszystkim z obniżoną aktywnością SCD, enzymu kluczowego w metabolizmie MUFA. Spadek zawartości MUFA, w tym kwasu palmitooleinowego, głównego regulatora przemian metabolicznych w tkance tłuszczowej, może mieć niekorzystny wpływ na metabolizm tkanki tłuszczowej, przejawiający się przede wszystkim zwiększoną akumulacją triglicerydów.

  28 maja 2021

Rowerem po zdrowie

12 sierpnia 2024

Z prof. dr hab. Grażyną Jasieńską z Zakładu Zdrowia i Środowiska Instytutu...

Więcej »

Sztuczna inteligencja w medycynie

30 stycznia 2024

AI w medycynie to otwarte wykłady poświęcone różnym aspektom...

Więcej »

Dystymia. Uśmiechnięta twarz depresji

3 kwietnia 2023

Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia na rok 2021,...

Więcej »

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 04.06.2025 r.

taksonstężenieprognoza
sosna
trawy
żyto
babka
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 04.06.2025 r.

taksonstężenieprognoza
sosna
trawy
żyto
babka
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Jakość powietrza

Uniwerytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka

© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
Uniwerytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka

© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka
© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
© UJ Collegium Medicum