> Publikacje > Impact of High-Sucrose Diet on the mRNA Levels for Elongases and Desaturases and Estimated Protein Activity in Rat Adipose Tissue.
Kraków, na dzień: 04.06.2025 r.
takson | stężenie | prognoza |
---|---|---|
sosna | ||
trawy | ||
żyto | ||
babka | ||
alternaria | ||
cladosporium |
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
stężenie | |
---|---|
niskie | średnie |
wysokie | bardzo wysokie |
Kraków, na dzień: 04.06.2025 r.
takson | stężenie | prognoza |
---|---|---|
sosna | ||
trawy | ||
żyto | ||
babka | ||
alternaria | ||
cladosporium |
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
stężenie | |
---|---|
niskie | średnie |
wysokie | bardzo wysokie |
Struktura kwasów tłuszczowych (KT) w tkance tłuszczowej jest modyfikowana przez elongazy i desaturazy KT. Enzymy te katalizują reakcje wydłużania łańcucha węglowego (elongacja) oraz wprowadzania podwójnego wiązania (desaturacja). Ekspresja tych enzymów jest regulowana przede wszystkim na poziomie transkrypcji, przez składniki odżywcze, hormony i ksenobiotyki. Celem badań było określenie wpływu diety wysokowęglowodanowej na poziom mRNA dla wybranych elongaz (Elovl2, Elovl5, Elovl6) oraz desaturaz (Fads1, Fads2, Scd) z wykorzystaniem półilościowej techniki RT-PCR. Ponadto oznaczono profil KT (metodą chromatografii gazowej), który pośrednio posłużył do oszacowania aktywności badanych enzymów (wskaźnik produkt/substrat). W grupie żywionej dietą wysokowęglowodanową wykazano wyższy poziom mRNA dla Elovl5 i Elovl6 oraz wyższą aktywność tych enzymów, natomiast niższy poziom transkryptów dla Fads2 i niższą aktywność tej desaturazy w porównaniu do grupy kontrolnej. Dla SCD stwierdzono wyższy względny poziom mRNA, ale niższą aktywność tego enzymu. W przeprowadzonych badaniach wykazano mniejszą zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (monounsaturated fatty acids – MUFA) w tkance tłuszczowej w grupie badanej w porównaniu do grupy kontrolnej. Zmianę tą można powiązać przede wszystkim z obniżoną aktywnością SCD, enzymu kluczowego w metabolizmie MUFA. Spadek zawartości MUFA, w tym kwasu palmitooleinowego, głównego regulatora przemian metabolicznych w tkance tłuszczowej, może mieć niekorzystny wpływ na metabolizm tkanki tłuszczowej, przejawiający się przede wszystkim zwiększoną akumulacją triglicerydów.
12 sierpnia 2024
Z prof. dr hab. Grażyną Jasieńską z Zakładu Zdrowia i Środowiska Instytutu...
30 stycznia 2024
AI w medycynie to otwarte wykłady poświęcone różnym aspektom...
3 kwietnia 2023
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia na rok 2021,...
Kraków, na dzień: 04.06.2025 r.
takson | stężenie | prognoza |
---|---|---|
sosna | ||
trawy | ||
żyto | ||
babka | ||
alternaria | ||
cladosporium |
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
stężenie | |
---|---|
niskie | średnie |
wysokie | bardzo wysokie |
Kraków, na dzień: 04.06.2025 r.
takson | stężenie | prognoza |
---|---|---|
sosna | ||
trawy | ||
żyto | ||
babka | ||
alternaria | ||
cladosporium |
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
stężenie | |
---|---|
niskie | średnie |
wysokie | bardzo wysokie |