> Publikacje > Structural Studies on Diverse Betacyanin Classes in Matured Pigment-Rich Fruits of Basella alba L. and Basella alba L. var. ‘Rubra’ (Malabar Spinach)

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 02.07.2025 r.

taksonstężenieprognoza
trawy
żyto
babka
pokrzywa
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 02.07.2025 r.

taksonstężenieprognoza
trawy
żyto
babka
pokrzywa
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Jakość powietrza

Structural Studies on Diverse Betacyanin Classes in Matured Pigment-Rich Fruits of Basella alba L. and Basella alba L. var. ‘Rubra’ (Malabar Spinach)

Badania nad związkami biologicznie aktywnymi to jedna z bardziej dynamicznie rozwijających się gałęzi nauki, przede wszystkim ze względu na korzyści jakie mogą z tego wynikać dla produkcji nowych farmaceutyków oraz udoskonalania procesów przetwarzania i technologii żywności. Basella alba L. (Basellaceae), powszechnie znana jako szpinak indyjski lub malabarski, akumuluje w owocach duże ilości barwników gomfreninowych. Wysoka aktywność biologiczna tych związków związana jest z hamowaniem wytwarzania wolnych rodników w organizmie człowieka, w tym reaktywnych form tlenu (ROS) i azotu (RNS), a ekstrakty z owoców rośliny wykazują działanie przeciwzapalne. Na profil barwników ekstraktów badanych owoców ma wpływ metoda ekstrakcji, a następnie metoda oczyszczania frakcji betacyjaninowej. W naszym badaniu identyfikacja betacyjanin w owocach rośliny Basella alba L. i Basella alba L. odmiany 'Rubra’ wykonano za pomocą spektrometrii mas o niskiej i wysokiej rozdzielczości (LRMS i HRMS) oraz 1H, 13C i dwuwymiarowego NMR, które ujawniły zupełnie nieznane dotąd w królestwie roślin klasy betacyjanin. W szczególności obecność unikalnych ugrupowań acylowych zawierających azot w strukturach barwników została potwierdzona przez detekcję HRMS aparatem typu Orbitrap. Ze względu na udokumentowany  pozytywny wpływ betacyjanin na zdrowie człowieka, ta grupa związków chemicznych stwarza możliwości wykorzystania nie tylko jako nietoksycznych barwników pochodzenia roślinnego, ale również jako składnika żywności funkcjonalnej, znacząco podwyższającego walory prozdrowotne żywności.

  4 października 2022

Rowerem po zdrowie

12 sierpnia 2024

Z prof. dr hab. Grażyną Jasieńską z Zakładu Zdrowia i Środowiska Instytutu...

Więcej »

Sztuczna inteligencja w medycynie

30 stycznia 2024

AI w medycynie to otwarte wykłady poświęcone różnym aspektom...

Więcej »

Dystymia. Uśmiechnięta twarz depresji

3 kwietnia 2023

Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia na rok 2021,...

Więcej »

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 02.07.2025 r.

taksonstężenieprognoza
trawy
żyto
babka
pokrzywa
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 02.07.2025 r.

taksonstężenieprognoza
trawy
żyto
babka
pokrzywa
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Jakość powietrza

Uniwerytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka

© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
Uniwerytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka

© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka
© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
© UJ Collegium Medicum