> Badania > Zażywasz leki? Uważaj, co jesz: serce

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 10.04.2024 r.

taksonstężenieprognoza
brzoza
wierzba
jesion
trawy
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 10.04.2024 r.

taksonstężenieprognoza
brzoza
wierzba
jesion
trawy
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Jakość powietrza

Zażywasz leki? Uważaj, co jesz: serce

Fot. freepik


Wiedza na temat interakcji leków stosowanych w chorobach układu sercowo naczyniowego z pożywieniem jest istotnym elementem skutecznej terapii. Pacjenci powinni szczególnie pamiętać o interakcjach m.in. leków obniżających ciśnienie, leków regulujących poziom cholesterolu, a także stosowanych w schorzeniach zakrzepowo – zatorowych ze składnikami owoców i soków owocowych, które mogą zaburzyć nie tylko proces wchłaniania, ale też metabolizmu tych leków.

Skutkiem takich interakcji może być z jednej strony zmniejszenie skuteczności leczenia, z drugiej zaś zwiększenie działań niepożądanych, niebezpiecznych dla pacjenta.

Znaczenie może mieć także czas przyjęcia takich leków w relacji do posiłku czy też stosowanie suplementów diety, takich jak np. preparaty zawierające potas lub ekstrakty z czerwonego ryżu. Z powodu różnorodności tych leków należy stosowanie takich preparatów wraz z pożywieniem skonsultować z farmaceutą lub lekarzem.

Więcej w audycji Radia Kraków – na pytania odpowiada dr hab. n. farm. Paweł Paśko z Zakładu Bromatologii Wydziału Farmaceutycznego UJ CM.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie logo-final.png

https://www.radiokrakow.pl/audycje/interakcje-lekow-stosowanych-w-chorobach-serca-i-naczyn-z-pozywieniem-i-suplementami-diety


Audycja powstała w ramach programu „Społeczna odpowiedzialność nauki” finansowanego przez Ministra Edukacji i Nauki, projekt: SONP/SP/461418/2020 „Interakcje leków z pożywieniem – wiedza, świadomość, skuteczność i bezpieczeństwo” realizowanego przez dr. hab. n. farm. Pawła Paśko

  4 listopada 2021

Czy awans społeczny może zmniejszyć ryzyko sercowo-naczyniowe?

5 grudnia 2022

Ta niejednoznaczność dotyczy choćby szacowania całkowitego ryzyka wystąpienia...

Więcej »

Analiza twitterowej debaty o obowiązku szczepień na COVID-19

26 lipca 2022

Wysiłki Polski w walce z COVID-19 utrudnione były przez powszechność...

Więcej »

Wyniki pierwszych w Polsce badań dotyczących zależności między dietą a ryzykiem zachorowania na COVID-19

22 lutego 2022

Wiele składników pokarmowych odgrywa kluczową rolę we wspieraniu...

Więcej »

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 10.04.2024 r.

taksonstężenieprognoza
brzoza
wierzba
jesion
trawy
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Komunikat pyłkowy

Kraków, na dzień: 10.04.2024 r.

taksonstężenieprognoza
brzoza
wierzba
jesion
trawy
alternaria
cladosporium

Sprawdź szczegóły

Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

stężenie
niskie średnie
wysokie bardzo wysokie

Jakość powietrza

Uniwerytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka

© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
Uniwerytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka

© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
Po Prostu Nauka
© Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
© UJ Collegium Medicum