> Badania > Wyniki pierwszych w Polsce badań dotyczących zależności między dietą a ryzykiem zachorowania na COVID-19
Kraków, na dzień: 13.11.2024 r.
takson | stężenie | prognoza |
---|
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
stężenie | |
---|---|
niskie | średnie |
wysokie | bardzo wysokie |
Kraków, na dzień: 13.11.2024 r.
takson | stężenie | prognoza |
---|
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
stężenie | |
---|---|
niskie | średnie |
wysokie | bardzo wysokie |
Wiele składników pokarmowych odgrywa kluczową rolę we wspieraniu odpowiedzi immunologicznej organizmu. W tym aspekcie wskazuje się na szczególna rolę witaminy A, C, D, witamin z grupy B oraz cynku, żelaza, magnezu i selenu. Niewystarczające spożycie tych składników może prowadzić do osłabienia wielu aspektów zarówno odporności wrodzonej, jak i nabytej, a w konsekwencji może dochodzić do zwiększonej podatności na infekcje. Z drugiej strony prawidłowo zbilansowana dieta, dostarczająca odpowiednie ilości tych składników, może zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby, w tym choroby wirusowe.
Z badań przeprowadzonych przez wieloośrodkowy zespół badawczy ekspertów z zakresu dietetyki i analiz danych, okazało się, iż sposób żywienia młodych, zdrowych, nieotyłych, umiarkowanie aktywnych fizycznie osób które zachorowały na COVID-19 charakteryzował się licznymi niedoborami. Dotyczyło to spożycia wody, podaży białka roślinnego, błonnika, potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witamin: E, B1, B6 oraz folianów. Jednocześnie, osoby z prawidłowo zbilansowaną dietą i średnim dziennym spożyciem ponad 500 g warzyw i owoców oraz ponad 10 g orzechów, jak też odpowiednią ilością kasz, roślin strączkowych, cebuli, czosnku, płynów, miały o ponad 80% mniejszą szansę zachorowania na COVID-19 w porównaniu z osobami, których dieta nie była prawidłowo zbilansowana i które spożywały mniejsze ilości tych produktów.
PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE | WYBRANE SKŁADNIKI POKARMOWE I SUBSTANCJE BIOLOGICZNE CZYNNE WSPIERAJĄCE DZIAŁANIE UKŁADU IMMUNOLOGICZNEGO |
warzywa i owoce (brokuły, kapusta, marchewka, pomidory, papryka, kalafior, cebula, czosnek, jabłka, pomarańcze, mandarynki, śliwki) | witaminy antyoksydacyjne (witamina C, E, beta karoten), składniki mineralne (np. potas), błonnik pokarmowy, polifenole i flawonoidy |
pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe, kasza gryczana) | witaminy z grupy B, magnez, żelazo , cynk, błonnik pokarmowy, prebiotyki |
orzechy (włoskie, laskowe, pekan) | selen, magnez, cynk, witamina E, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), L-arginina |
rośliny strączkowe (soczewica, fasola) | białko roślinne, błonnik pokarmowy, prebiotyki, cynk, żelazo, witaminy z grupy B |
fermentowane produkty mleczne (zsiadłe mleko, kefir, jogurt) | probiotyki, wapń |
drób i chude mięso, ryby, jaja | białko, kwasy omega-3, żelazo |
cebula i czosnek | związki siarki, związki alkilowe |
tran, ryby, suplementacja witaminą D od jesieni do wiosny | witamina D |
zielona herbata, wody mineralne, soki warzywne | woda, wapń, magnez, polifenole |
Należy podkreślić, że, otrzymane przez nas wyniki mogą mieć szersze zastosowanie niż tylko w przypadku infekcji SARS-CoV-2. Układ odpornościowy człowieka jest stale narażony na wiele różnych patogenów, dlatego powyższe zalecenia żywieniowe mogą być także korzystne w przypadku zmniejszania ryzyka zachorowania na inne sezonowe infekcje wirusowe. Ponadto nie wiemy kiedy medycyna ostatecznie poradzi sobie z infekcją SARS-CoV- 2. Co więcej, w przyszłości także inne wirusy mogą wywołać nowe ogniska epidemiczne, stwarzając podobne zagrożenie zdrowotne. Dlatego tak ważne jest podkreślenie roli właściwego odżywiania dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Aktywność fizyczna i właściwa dieta zapewniająca podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych powinny stanowić podstawę utrzymania zdrowia. Dotyczy to także sytuacji, w których istnieje dostęp do szczepień lub skutecznej farmakoterapii, ponieważ osoby zaszczepione nadal są narażone na ryzyko zakażenia SARS-CoV-2 i rozwoju COVID-19.
Pamiętajmy zatem o tym, aby chodzić codziennie na spacery, nie zostawać w domach przed telewizorami, prawidłowo się odżywiać, wysypiać, odpoczywać po pracy, unikać stresu, śmiać się, nie palić papierosów i dbać o prawidłową masę ciała. To możemy zrobić wszyscy i do tego zachęcamy. To jest zdrowie publiczne.
Całość wyników badań dostępna jest w artykule: Jagielski, P.; Łuszczki, E.; Wnęk, D.; Micek, A.; Bolesławska, I.; Piórecka, B.; Kawalec, P., Associations of Nutritional Behavior and Gut Microbiota with the Risk of COVID-19 in Healthy Young Adults in Poland
5 grudnia 2022
Ta niejednoznaczność dotyczy choćby szacowania całkowitego ryzyka wystąpienia...
26 lipca 2022
Wysiłki Polski w walce z COVID-19 utrudnione były przez powszechność...
15 grudnia 2021
Czy pożywienie może wpłynąć na efekt terapii przeciwbólowej? Jakie...
Kraków, na dzień: 13.11.2024 r.
takson | stężenie | prognoza |
---|
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
stężenie | |
---|---|
niskie | średnie |
wysokie | bardzo wysokie |
Kraków, na dzień: 13.11.2024 r.
takson | stężenie | prognoza |
---|
Komunikat opracowany przez Krakowską Stację Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
stężenie | |
---|---|
niskie | średnie |
wysokie | bardzo wysokie |